31 Mart 2018 Cumartesi

Türkiye, Afrin’i vali yardımcısıyla yönetecek

Afrin Kurtuluş Kongresi Gaziantep'te yapıldı
Sürur Öztürk

Türkiye, “Zeytin Dalı Harekâtı” ile terör örgütü PKK / PYD’den kurtardığı Afrin’i, Türkiye’den atanan vali yardımcılarıyla yönetecek.

“Bağımsız Kürt Rabıtası” isimli kuruluş, Afrin’in yeniden inşası ve Afrinlilerin köylerine tekrar dönmeleri için, Türkiye’nin Afrin şehir merkezinde kontrolü sağladığını duyurduğu gün, Gaziantep’teki bir otelde “Afrin Kurtuluş Kongresi” düzenledi.

Basına kapalı olarak yapılan kongreye, terör örgütü YPG / PKK’nın zulmünden kaçan Kürt, Arap, Alevi ve Ezidi 100’e yakın Afrinli katıldı. Bunların arasında, Türkiye’deki ve Avrupa’daki bazı Afrinlilerin de olduğu kaydediliyor. Kongrede, 5 yedek üyeyle birlikte 35 kişiden oluşan Yerel Kent Meclisi üyeleri seçildi. Meclis üyelerinin 24’ü Kürt, 8’i Arap, 1’i Alevi, 1’i Ezidi ve 1’i de Türkmen.

Kongre, Afrin’in güvenliğinin askerler tarafından değil polisler tarafından sağlanmasını istiyor. Bu amaçla, gönüllülerden oluşan bir polis teşkilatı kurulacak.

Afrin, Antakya’ya ait olacak

Kongre Sözcüsü Hasan Şindi
Kongrenin sözcülüğünü, Afrinli Kürt muhalif Hasan Şindi yapıyor. Şindi, Afrin’in yönetiminde koordinasyon görevini Hatay Valiliği’nin üstleneceğini, Türkiye’nin atayacağı bir vali yardımcısının Afrin’de vali gibi hareket ederek koordinasyonu sağlayacağını, kaymakamın da Türkiye’den atanacağını söylüyor. Şindi’nin verdiği bilgiye göre Afrin, Antakya’ya ait olacak. Hatay Valisi ile Afrin Valisi, koordinasyon içinde hareket edecekler.

Azez, Cerablus ve Mare’de de Türk yöneticiler görev yapıyor

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Ocak ayında yaptığı açıklamada, Azez’de, Cerablus’ta, Mare’de Türkiye’den atanan kaymakamların emniyet müdürlerinin görev yaptıklarını söylemişti. Soylu’ya göre Türk görevliler, bu yerleşim birimlerini Türkiye’nin bir beldesini ya da ilçesini yönetir gibi yönetiyorlar.

Her ne kadar, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin eski yargıçlarından Rıza Türmen gibi, Türkiye’nin bu bölgelerde egemenlik hakkı kullanmasının 1907’de imzalanan Lahey sözleşmesine aykırı olduğunu ileri sürenler olsa da, fiilî durum böyle.

“Afrin Kurtuluş Kongresi”nin sonuç bildirgesi

1 - Afrin ve köylerinde barışın ve güvenliğin sağlanması.

2 - Afrin’e tuzaklanan mayınların temizlenerek giriş-çıkışların güvenli şekilde sağlanması.

3 - Tüm toplumsal oluşumları (dinsel-ırksal ve mezhepsel) saygı ile karşılamak.

4 - Eğitim, sağlık ve adaletin düzenli şekilde sağlanması.

5 - Kadın haklarının korunması ve eşitliği.

6 - Halkta bulunan silahları arındırmak.

7 - Afrin’de cezaevinde bulunan parti ve fikir mensuplarının bırakılması ve ulusal barışa davet edilmesi.

8 - Şehir ve ilçelerin tüm idaresini Afrin’i oluşturan topluma, aynı zamanda uzman ve akademisyenler ile yeterlilik durumu bulunanlara verilmesi.

9 - Afrin halkı tarafından yerel meclisin seçilmesi, seçimlerin hukuki ve medeni sivil toplum kuruluşları tarafından gözetlenmesi ve düzenli şekilde yapılması.

10 - Son olaylardan sonra Afrin şehrinde heyetler oluşturarak mağdur olanların tespit edilerek yardım yapılması.

11- Hiçbir partiye mensup olmayan Afrin halkından, yerel emniyet güçlerinin oluşturulması, Afrin’in koruması ve emniyetin gerçekleşmesi.

12- Zorunlu askerlik olmaksızın yerel meclisin sandığından oluşan ücretler ile gönüllü emniyeti güçlerinin oluşturulması.

13- İntikam, nefret ve şiddetin ortadan kaldırılması, iç ve dış barışın gerçekleştirilmesi, saygı ve sevgi kültürünün ekilmesi ve tüm çevrenin Afrin’de emniyetin ve huzurun bulunduğunu ve terörden arındığını yaymak.

14- Tüm kuruluşların temiz ve teknokrat bir şekilde etkinleştirilmesi.

15- Medya özgürlüğü, demokratik eylemler ve fikir özgürlüğü.

16- Yakıt, elektrik ve su gibi ihtiyaçların temin edilmesi

17- Türkiye-Afrin arasında kapıların açılması, giriş ve çıkışların kolaylaştırılması.

Hiç yorum yok: